Kulim (Malaysia) Berhad Kekal Komited terhadap Piawaian RSPO

29 Ogos 2022

Kami merujuk kepada keputusan Mahkamah Agung Indonesia untuk mengekalkan denda yang dikenakan ke atas PT Rambang Agro Jaya (PT RAJ), anak syarikat tidak langsung KULIM yang beroperasi di Sumatera Selatan, atas kebakaran hutan yang berlaku pada 2018.

KULIM menghormati keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Agung dan akan terus berusaha untuk meningkatkan komitmen kami terhadap piawaian operasi Meja Bulat Minyak Sawit Lestari (RSPO) di seluruh Kumpulan kami. KULIM ialah ahli pengasas RSPO.

Sejak 2018, PT RAJ telah mengambil tindakan proaktif untuk melindungi ladangnya daripada kebakaran seperti itu termasuk melakukan pemantauan 24 jam daripada 27 menara bomba di seluruh ladang. Ia juga sedang membina menara pemantauan baharu, kolam tadahan air dan parameter parit, serta membina jalan dan saluran air baharu untuk kawasan yang terdedah kepada kebakaran. Ia juga telah menambah lebih banyak alat pemadam api dan peralatan pencegahan kebakaran ke ladang.

PT RAJ juga bekerjasama dengan penduduk tempatan di bawah program “Masyarakat Peduli Api” untuk menjalankan rondaan secara berkala di kawasan yang terdedah kepada kebakaran dan bekerjasama rapat dengan agensi kerajaan “Mangala Agni” untuk mengeluarkan sijil bagi semua pekerja yang telah menjalani latihan memadam kebakaran. Mangala Agni juga membantu estet dalam memadam kebakaran dan perkara lain yang berkaitan. Hasilnya, ladang itu juga telah menubuhkan “Tim Kesiapsiagaan Tanggap Darurat”, sebuah pasukan respons kecemasan melibatkan 60 pekerja ladang yang akan bertindak pantas terhadap sebarang potensi kebakaran belukar.

Berita Popular

Kulim (Malaysia) Berhad
Level 11, Menara Komtar, Johor Bahru City Centre, 80000 Johor Bahru, Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 80 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim Malaysia Berhad
chevron-down
ms_MYBahasa Melayu