KULIM Mempromosikan Inisiatif Hijau melalui Larian Larian dan Penanaman Pokok

21 Februari 2023

JOHOR BAHRU, 21 FEBRUARI 2023: Kulim (Malaysia) Berhad (KULIM) pada Ahad mengadakan Fun Run pertamanya bertemakan 'Jom Hijau' di Kulim Eco-TRAIL Retreat (KETR) di Kota Tinggi. Larian sejauh 4km itu menyaksikan penyertaan kira-kira 370 kakitangan dan keluarga mereka sebagai sebahagian daripada inisiatif KULIM untuk memberi inspirasi dan motivasi kepada tenaga kerjanya untuk menerapkan tabiat sihat dalam gaya hidup harian mereka.

Mohd Faris Adli Shukery, Pengarah Urusan KULIM, berkata, “Keseimbangan kerja-kehidupan bukan sekadar konsep di KULIM tetapi komitmen bersama yang kita semua usahakan sebagai sebahagian daripada budaya syarikat kita. Kesejahteraan fizikal dan mental yang baik adalah kunci untuk mencapai keseimbangan yang lebih baik yang akan meningkatkan pertumbuhan profesional dan peribadi.

Kami berharap Fun Run yang merupakan salah satu daripada beberapa aktiviti berkaitan sukan yang dijalankan oleh KULIM akan menggalakkan warga kerja untuk kekal aktif dan kekal cergas bersama keluarga tersayang dan pada masa yang sama, mengeratkan semangat kerja berpasukan dan kemesraan sesama rakan sekerja dari semua unit operasi sebagai platform untuk berhubung. , ikatan dan rangkaian antara satu sama lain.”

Terdapat lima kategori: Terbuka Lelaki, Terbuka Wanita, Pekerja, Kanak-kanak (bawah 17) dan Kanak-kanak (bawah 12). Masa terpendek yang dicatatkan untuk larian 4km ialah 15 minit – berlari melalui ladang kelapa sawit dan padang golf yang indah, dan di sepanjang Sungai Johor.

Sorotan utama ialah hadiah "hijau" yang diterima oleh semua pemenang dalam bentuk tumbuhan hidup sebagai ganti pingat untuk memperingati acara itu selain baucar hadiah.

Sebagai sebahagian daripada komitmen ESG yang lebih meluas KULIM dan untuk menggalakkan tenaga kerja KULIM menyumbang secara positif ke arah pemuliharaan alam sekitar dan usaha pengurangan jejak karbon, acara itu menyaksikan pengurusan yang diketuai oleh Mohd Faris Adli Shukery menanam pelbagai pokok hutan tropika di sepanjang Sungai Johor termasuk pokok Merbau (Instsia). palembanica) iaitu pokok Kebangsaan Malaysia, pokok Johor (Lepisanthes Alata), Kempas (Koompassia malaccensis) dan lain-lain.

Lokasi Fun Run mempunyai kepentingan istimewa apabila KULIM meraikan dan memperingati pembukaan semula KETR yang telah diubah suai baru-baru ini yang ditutup selama tiga tahun akibat pandemik Covid-19. Bangunan yang indah ini dibina pada tahun 1930-an semasa zaman kolonial sebagai kediaman pengurus estet dan telah diubah suai menjadi pusat peranginan, pusat latihan, dan tarikan pelancong utama yang terletak hampir 50 meter dari pinggir Sungai Johor dan menawarkan tetamu pelbagai kemudahan di pemandangan panoramanya.

Sebagai acara mesra keluarga, KULIM turut menganjurkan aktiviti yang menyeronokkan di KETR untuk peserta mudanya yang gemar bermain di istana melenting, membuat buih gergasi dan meneroka sisi kreatif mereka dengan seni pasir. Acara diakhiri dengan semua orang menikmati makan tengah hari yang enak bersama-sama.

 

Berita Popular

Kulim (Malaysia) Berhad 
Tingkat 11 Menara Komtar
Pusat Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 90 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim (Malaysia) Berhad
chevron-down
ms_MYBahasa Melayu