Penyelidikan & Pembangunan

Kemajuan Melalui Penyelidikan & Pembangunan

Pertumbuhan melalui inovasi

Menyokong perniagaan perladangan kami serta usaha niaga tenaga boleh diperbaharui, kami melabur dalam Penyelidikan dan Pembangunan (R&D), yang dijalankan di Pusat Agrotech Kulim (KAC) yang terletak di Kota Tinggi, Johor. Sebagai pusat kecemerlangan, KAC menempatkan lima unit operasi iaitu Kultur Tisu, Makmal Genomik, Makmal Pembiakan Tumbuhan, Makmal Pusat (UTCL) Ulu Tiram dan Pejabat Pengurusan R&D (Pejabat Penasihat Agronomi dan Pembiakan Tumbuhan). Penyelidikan dalam agronomi dan pembiakan tumbuhan dijalankan di Pejabat Pengurusan R&D, yang juga mempunyai makmal mikrobiologi. Di samping itu, kami bekerjasama dengan MPOB dan Agensi Nuklear Malaysia dalam pelbagai bidang penyelidikan berkaitan pertanian.

UNIT AGRONOMI

Gambaran keseluruhan

Unit Agronomi menyumbang kepada operasi dengan menyediakan kepakaran teknikal untuk meningkatkan produktiviti. Dengan pengalaman lebih 40 tahun, ia membolehkan KULIM mengukur prestasi kawasan penanaman yang berbeza dengan lebih berkesan, menyediakan analisis dan cadangan tentang amalan terbaik, mengenal pasti tapak untuk ujian agronomi baharu dan mengesyorkan langkah-langkah untuk mengatasi wabak perosak dan penyakit. Hasil penyelidikan berasaskan sains dikongsi dengan ladang-ladang di seluruh Kumpulan untuk meningkatkan prestasi lapangan, ditanda aras dengan berprestasi tinggi.
Baca Lagi
Membimbing ladang tentang amalan pertanian terbaik.
Mengesyorkan baja terbaik untuk hasil maksimum.
Mewujudkan dan mengemas kini prosedur dan protokol penanaman berdasarkan penyelidikan & peraturan
Memastikan semua input pertanian yang dibeli adalah berkualiti, selamat dan sesuai untuk tanaman tertentu

MAKMAL PEMBIAKAN TUMBUHAN

Gambaran keseluruhan

Objektif utama Makmal Pembiakan Tumbuhan kami adalah untuk menghasilkan bahan penanaman elit untuk meningkatkan hasil minyak sawit kami.
Baca Lagi
Untuk membekalkan benih DxP dan ramet tenera untuk program penanaman semula tahunan Kulim.
Untuk mencipta bahan penanaman baharu yang lebih baik melalui R&D Pembiakan Tumbuhan.
Jualan luar benih DxP

MAKMAL ANALITIK PUSAT

Gambaran keseluruhan

Makmal Analitik Pusat KULIM menjalankan pelbagai ujian kimia dan fizikal, memfokuskan terutamanya kepada sampel pertanian seperti tanah, baja, daun, efluen, air, minyak sawit dan susu getah. KULIM Central Anayltical Laboratory telah mendapat pengiktirafan ISO/IEC 17025 sejak tahun 2005. Dilengkapi dengan instrumen terkini untuk menyediakan perkhidmatan makmal yang pantas dan boleh dipercayai seperti spektrofotometer pelepasan plasma-optik gandingan induktif (ICP-OES), Spektrofotometer Penyerapan Atom (AAS), Spektrofotometer UV-Vis dan penganalisis auto nitrogen, ia bertujuan untuk menjadi makmal pilihan untuk komuniti pertanian yang lebih luas.
Baca Lagi
Menyediakan perkhidmatan analisis makmal ke atas tumbuhan, tanah, baja, efluen dan sampel air kepada pelanggan dalaman (kumpulan estet KULIM) dan luar.
Untuk menghasilkan keputusan yang cepat, boleh dipercayai dan tepat untuk membolehkan permohonan segera dan tuntutan berkualiti oleh pelanggan.
Senarai Induk Prosedur Ujian
Skop Pengujian

PERKHIDMATAN MAKMAL ANALITIK PUSAT KULIM

Menyediakan perkhidmatan makmal yang cepat, tepat dan boleh dipercayai sentiasa menjadi keutamaan Makmal Analitik Pusat KULIM. Perkhidmatan cemerlang yang diberikan telah memungut Anugerah Kecemerlangan Makmal IKM Pusat KULIM daripada Institut Kimia Malaysia sebagai pengiktirafan kepada makmal yang telah mencapai kecekapan dalam amalan kerja analisis.

Butiran perkhidmatan, sila hubungi:

BUDAYA TISU

Gambaran keseluruhan

Kultur tisu adalah cara terbaik untuk menghasilkan bahan penanaman elit secara besar-besaran. Penyelidikan dalam kultur tisu yang dijalankan di makmal digunakan untuk pengeluaran besar-besaran oleh Kulim TopPlant. Melalui penyelidikan progresif, objektifnya adalah untuk membangunkan bahan tanaman kelapa sawit klon yang akan membantu KULIM mencapai OER yang lebih tinggi.
Baca Lagi
Menghasilkan bahan tanaman klon berkualiti tinggi untuk kumpulan estet KULIM
Menghantar bahan ke estet terpilih dengan cara yang tepat pada masanya.
Membantu estet dalam menjaga bahan di peringkat awal tapak semaian untuk meminimumkan kerugian.

Tinjauan

KULIM menjangka untuk mengeluarkan 1,197,253 mt BTS pada 2022, 4.3% lebih tinggi daripada anggaran pengeluaran kami pada 2021 apabila pengeluaran melantun dengan mengambil kira tanaman rendah pada 2021 justeru limpahan tanaman mulai 2021; dan normal dalam pengambilan pekerja asing.
Walaupun baja diunjurkan berharga 15% hingga 20% pada tahun 2022, harga MSM yang tinggi berkemungkinan mengimbanginya. Cabaran utama adalah untuk memastikan baja dihantar tepat pada masanya.
Sementara itu, operasi kami di Indonesia sedang berusaha ke arah pensijilan ISPO dan RSPO, dan menyasarkan untuk mencapainya menjelang 2023.
Kulim (Malaysia) Berhad 
Tingkat 11 Menara Komtar
Pusat Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 90 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim (Malaysia) Berhad
Kulim (Malaysia) Berhad 
Tingkat 11 Menara Komtar
Pusat Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 90 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim (Malaysia) Berhad
chevron-downarrow-right
ms_MYBahasa Melayu