Penyelidikan & Pembangunan

Kemajuan Melalui Penyelidikan & Pembangunan

Pertumbuhan melalui inovasi.

Menyokong perniagaan perladangan kami serta usaha niaga tenaga boleh diperbaharui, kami melabur dalam Penyelidikan dan Pembangunan (“R&D”), yang dijalankan di Pusat Agrotech Kulim (“KAC”) yang terletak di Kota Tinggi, Johor. Sebagai pusat kecemerlangan, KAC menempatkan lima unit operasi iaitu Kultur Tisu, Makmal Genomik, Makmal Pembiakan Tumbuhan, Makmal Pusat Ulu Tiram (“UTCL”) dan Pejabat Pengurusan R&D (Pejabat Penasihat Agronomi dan Pembiakan Tumbuhan). Penyelidikan dalam agronomi dan pembiakan tumbuhan dijalankan di Pejabat Pengurusan R&D, yang juga mempunyai makmal mikrobiologi. Di samping itu, kami bekerjasama dengan MPOB dan Agensi Nuklear Malaysia dalam pelbagai bidang penyelidikan berkaitan pertanian.

UNIT AGRONOMI

Gambaran keseluruhan

Unit Agronomi menyumbang kepada operasi dengan menyediakan kepakaran teknikal untuk meningkatkan produktiviti. Dengan pengalaman lebih 40 tahun, ia membolehkan Kulim mengukur prestasi kawasan penanaman yang berbeza dengan lebih berkesan, menyediakan analisis dan cadangan tentang amalan terbaik, mengenal pasti tapak untuk ujian agronomi baharu dan mengesyorkan langkah-langkah untuk mengatasi wabak perosak dan penyakit. Hasil penyelidikan berasaskan sains dikongsi dengan ladang-ladang di seluruh Kumpulan untuk meningkatkan prestasi lapangan, ditanda aras dengan berprestasi tinggi.
Baca Lagi
Membimbing ladang tentang amalan pertanian terbaik.
Mengesyorkan baja terbaik untuk hasil maksimum.
Mewujudkan dan mengemas kini prosedur dan protokol penanaman berdasarkan penyelidikan & peraturan
Memastikan semua input pertanian yang dibeli adalah berkualiti, selamat dan sesuai untuk tanaman tertentu

MAKMAL PEMBIAKAN TUMBUHAN

Gambaran keseluruhan

Objektif utama Makmal Pembiakan Tumbuhan kami adalah untuk menghasilkan bahan penanaman elit untuk meningkatkan hasil minyak sawit kami.
Baca Lagi
Untuk membekalkan benih DxP dan ramet tenera untuk program penanaman semula tahunan Kulim.
Untuk mencipta bahan penanaman baharu yang lebih baik melalui R&D Pembiakan Tumbuhan.
Jualan luar benih DxP

MAKMAL PUSAT ULU TIRAM (“UTCL”)

Gambaran keseluruhan

UTCL menjalankan pelbagai ujian kimia dan fizikal, memberi tumpuan terutamanya kepada sampel pertanian seperti tanah, baja, daun, efluen, air, minyak sawit dan susu getah. UTCL telah mendapat akreditasi ISO/IEC 17025 sejak tahun 2005. Dilengkapi dengan instrumen terkini untuk menyediakan perkhidmatan makmal yang pantas dan boleh dipercayai seperti spektrofotometer pelepasan optik plasma induktif (“ICP-OES”), Spektrofotometer Penyerapan Atom (“AAS”), UV -Vis Spectrophotometer dan penganalisis auto nitrogen, ia bertujuan untuk menjadi makmal pilihan untuk komuniti pertanian yang lebih luas.
Baca Lagi
Menyediakan perkhidmatan analisis makmal ke atas tumbuhan, tanah, baja, efluen dan sampel air kepada pelanggan dalaman (kumpulan estet Kulim) dan luaran.
Untuk menghasilkan keputusan yang cepat, boleh dipercayai dan tepat untuk membolehkan permohonan segera dan tuntutan berkualiti oleh pelanggan.

BUDAYA TISU

Gambaran keseluruhan

Kultur tisu adalah cara terbaik untuk menghasilkan bahan penanaman elit secara besar-besaran. Penyelidikan dalam kultur tisu yang dijalankan di makmal digunakan untuk pengeluaran besar-besaran oleh Kulim TopPlant. Melalui penyelidikan progresif, objektifnya adalah untuk membangunkan bahan tanaman kelapa sawit klon yang akan membantu Kulim mencapai OER yang lebih tinggi.
Baca Lagi
Menghasilkan bahan tanaman klon berkualiti tinggi untuk kumpulan ladang Kulim
Menghantar bahan ke estet terpilih dengan cara yang tepat pada masanya.
Membantu estet dalam menjaga bahan di peringkat awal tapak semaian untuk meminimumkan kerugian.

Tinjauan

Kulim menjangka untuk mengeluarkan 1,197,253 mt MSM pada 2022, 4.3% lebih tinggi daripada anggaran pengeluaran kami pada 2021 apabila pengeluaran melantun dengan mengambil kira tanaman rendah pada 2021 justeru limpahan tanaman mulai 2021; dan normal dalam pengambilan pekerja asing.
Walaupun baja diunjurkan berharga 15 & hingga 20% lebih pada 2022, harga MSM yang tinggi berkemungkinan mengimbanginya. Cabaran utama adalah untuk memastikan baja dihantar tepat pada masanya
Sementara itu, operasi kami di Indonesia sedang berusaha ke arah pensijilan ISPO dan RSPO, dan menyasarkan untuk mencapainya menjelang 2023.
Kulim (Malaysia) Berhad
Level 11, Menara Komtar, Johor Bahru City Centre, 80000 Johor Bahru, Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 80 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2022 Kulim Malaysia Berhad
arrow-right
ms_MYBahasa Melayu