Hab Makanan Farmbyte Bersedia Revolusikan Industri Agro Makanan Johor

March 12, 2023

JOHOR BAHRU, 12 MAC 2023: Ekosistem agro makanan yang dipacu oleh teknologi baharu, Hab Makanan FarmByte telah diwujudkan untuk menyatukan dan membina daya tahan sektor agro makanan, meningkatkan hasil pertanian, serta meningkatkan taraf hidup pekebun dan masyarakat setempat.

FarmByte Sdn Bhd (FarmByte) iaitu anak syarikat milik Kulim (Malaysia) Berhad (KULIM) telah dibangunkan bagi menyasarkan dan mentransformasikan sektor agro makanan Johor melalui pendekatan yang mengutamakan digital sebagai sebahagian daripada visi Johor Corporation (JCorp) untuk mengukuhkan keselamatan makanan di peringkat negeri dan kebangsaan.

Bertempat di Ulu Tiram, Hab Makanan FarmByte telah dilancarkan secara rasmi hari ini oleh Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Kemajuan Luar Bandar, YB Dato’ Zahari Sarip selaku wakil rasmi YAB Datuk Onn Hafiz Ghazi, Menteri Besar Johor.

Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden & Ketua Eksekutif JCorp, yang juga Pengerusi FarmByte, berkata Hab Makanan FarmByte yang baharu dilancarkan itu akan dapat mengukuhkan lagi rantaian bekalan makanan Johor dan mewujudkan ekosistem agro makanan mampan yang akan menyumbang kepada makanan negara dan agenda keselamatan negeri.

“Hab Makanan FarmByte akan membolehkan pengeluaran mampan produk agro makanan berkualiti tinggi dan bernilai tinggi. Melalui pendigitalan dan inovasi, ia juga akan membantu meningkatkan taraf hidup pekebun kecil kita, di samping menggalakkan penyertaan generasi muda dalam sektor agro makanan.

“Ia adalah sebahagian penting dalam strategi kerajaan negeri untuk membangunkan industri agro makanan mampan yang boleh berdaya saing di peringkat antarabangsa dari segi pengeluaran dan kecekapan serta kualiti produk,” kata Datuk Syed Mohamed.

Hab Makanan FarmByte adalah ekosistem rangkaian penuh pekebun, pemproses, pengedar, peruncit dan pemborong - semuanya dihubungkan melalui tetapan hibrid hab fizikal dan digital. Ianya bertujuan untuk menyepadukan semua aktiviti di seluruh rantaian nilai - daripada pengeluaran hingga pengedaran - sekaligus mewujudkan kecekapan, ketelusan dan kepercayaan.

Untuk memenuhi jangkaan peningkatan dalam pengeluaran, Pusat Pembungkusan Pemprosesan Koleksi (CPPC) baharu dan dua Pusat Pengedaran Koleksi baharu akan dibina oleh FarmByte.

Datuk Syed Mohamed berkongsi FarmByte akan menggunakan teknologi inovatif sebagai penggerak untuk melengkapkan pekebun dengan alat digital mudah, risikan pasaran, dan jadual pengeluaran masa nyata untuk membolehkan mereka menavigasi sektor agro makanan dengan lancar dan mempercepatkan pertumbuhan mereka.

"Aplikasi mudah alih kami, sebagai contoh dapat menyediakan akses kepada pekebun melalui khidmat nasihat secara peribadi dan analitik serta membantu mereka mengembangkan pengetahuan tentang amalan pertanian daripada pakar."

Yusaini Ali, salah seorang pekebun yang memiliki tanah seluas 6.3 hektar di Felda Ulu Tebrau berkata ramai pekebun kecil sedang bergelut untuk mengemudi perniagaan agro makanan yang kompleks.

“Sehingga kini, ramai pekebun kecil seperti saya bergantung kepada pengalaman dan pengetahuan pasaran yang terhad tentang apa yang kita keluarkan untuk pasaran dan bila ia dijangka selesai.

“Menjadi sebahagian daripada Hab Makanan FarmByte akan memberi kita kepastian tentang apa yang hendak ditanam dan bila permintaan akan menjadi tinggi supaya kita boleh mendapatkan harga terbaik. Alat dan analitik yang disediakan membolehkan kami memaksimumkan pengeluaran dan menjadikan perniagaan kami lebih cekap. Ia akan meningkatkan lagi kemahiran dan pengetahuan pertanian kami dan menjadikan kami pekebun yang lebih baik,” Yusaini Ali berkata.

Popular News

Kulim (Malaysia) Berhad 
Level 11 Menara Komtar
Johor Bahru City Centre
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
For 90 years, we revolutionised the future of agribusiness, thus, strengthening our position as one of the key players in Malaysia's agricultural sector.
Copyright © 2024 Kulim (Malaysia) Berhad
Kulim (Malaysia) Berhad 
Level 11 Menara Komtar
Johor Bahru City Centre
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
For 90 years, we revolutionised the future of agribusiness, thus, strengthening our position as one of the key players in Malaysia's agricultural sector.
Copyright © 2024 Kulim (Malaysia) Berhad
chevron-down
en_GBEnglish (UK)