Hab Makanan Farmbyte Bersedia Revolusi Industri Agro Makanan Johor

12 Mac 2023

JOHOR BAHRU, 12 MAC 2023: Ekosistem agro makanan yang dipacu oleh teknologi baharu, Hab Makanan FarmByte telah diwujudkan untuk menyatukan dan membina daya tahan sektor agro makanan, meningkatkan hasil pertanian, serta meningkatkan taraf hidup pekebun dan masyarakat setempat.

FarmByte Sdn Bhd (FarmByte) iaitu anak syarikat milik Kulim (Malaysia) Berhad (KULIM) telah dibangunkan bagi menyasarkan dan mentransformasikan sektor agro makanan Johor melalui pendekatan yang menggunakan digital sebagai sebahagian daripada visi Johor Corporation (JCorp) untuk mengukuhkan keselamatan makanan di peringkat negeri dan kebangsaan.

Bertempat di Ulu Tiram, Hab Makanan FarmByte telah dilancarkan secara rasmi hari ini oleh Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Kemajuan Luar Bandar, YB Dato' Zahari Sarip selaku wakil rasmi YAB Datuk Onn Hafiz Ghazi, Menteri Besar Johor.

Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden & Ketua Eksekutif JCorp, yang juga Pengerusi FarmByte, berkata Hab Makanan FarmByte yang baharu dilancarkan itu akan dapat mengukuhkan lagi rantaian bekalan makanan Johor dan mewujudkan ekosistem agro makanan yang akan menyumbang kepada makanan dan agenda keselamatan negeri.

“Hab Makanan FarmByte akan membolehkan pengeluaran produk agro makanan berkualiti tinggi dan bernilai tinggi. Melalui pendigitita dan inovasi, ia juga membantu meningkatkan taraf hidup pekebun kecil kita, dengan menggalakkan penyertaan generasi muda dalam sektor agro makanan.

“Ia adalah sebahagian penting dalam strategi kerajaan negeri untuk membangunkan industri agro makanan yang boleh berdaya saing di peringkat antarabangsa dari segi pengeluaran dan kecekapan serta kualiti produk,” kata Datuk Syed Mohamed.

Hab Makanan FarmByte ialah ekosistem rangkaian penuh pekebun, pemproses, pengedar, peruncit dan pemborong - semuanya dihubungkan melalui tetapan hibrid hab fizikal dan digital. Ianya bertujuan untuk menyepadukan semua aktiviti dalam rantaian nilai - daripada pengeluaran hingga pengedaran - sekaligus mewujudkan kecekapan, keteguhan dan kepercayaan.

Untuk memenuhi jangkaan peningkatan dalam pengeluaran, Pusat Pembungkusan Pemprosesan Koleksi (CPPC) baharu dan dua Pusat Pengedaran Koleksi baharu akan dibina oleh FarmByte.

Datuk Syed Mohamed berkongsi FarmByte akan menggunakan teknologi inovatif sebagai penggerak untuk melengkapkan pekebun dengan alat mudah digital, risikan pasaran, dan jadual pengeluaran masa nyata untuk membolehkan mereka menggerakkan sektor agro makanan dengan lancar dan mempercepatkan pertumbuhan mereka.

"Aplikasi mudah alih kami, sebagai contoh boleh menyediakan akses kepada pekebun melalui khidmat nasihat secara peribadi dan analitik serta membantu mereka mengembangkan pengetahuan tentang amalan pertanian daripada pakar."

Yusaini Ali, salah seorang pekebun yang mempunyai tanah seluas 6.3 hektar di Felda Ulu Tebrau berkata ramai pekebun kecil sedang bergelut untuk mengemudi perniagaan agro makanan yang kompleks.

“Sehingga kini, ramai pekebun kecil seperti saya bergantung kepada pengalaman dan pengetahuan pasaran yang terhad tentang apa yang kita keluarkan untuk pasaran dan apabila ia dijangka selesai.

“Menjadi sebahagian daripada Hab Makanan FarmByte akan memberi kita kepastian tentang apa yang akan ditanam dan apabila permintaan akan meningkat supaya kita boleh mendapatkan harga terbaik. Alat dan analitik yang disediakan membolehkan kami memaksimumkan pengeluaran dan menjadikan perniagaan kami lebih cekap. Ia akan meningkatkan lagi kemahiran dan pengetahuan pertanian kami dan menjadikan kami pekebun yang lebih baik,” Yusaini Ali berkata.

Kulim (Malaysia) Berhad 
Tingkat 11 Menara Komtar
Pusat Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 90 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim (Malaysia) Berhad
Kulim (Malaysia) Berhad 
Tingkat 11 Menara Komtar
Pusat Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 90 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim (Malaysia) Berhad
chevron-down
ms_MYBahasa Melayu