Kulim Bina Rumah Hijau Agroterapi untuk Cerebral Palsy Johor

20 Disember 2022

JOHOR BAHRU, 20 Disember 2022: Kulim Malaysia Berhad (KULIM) membina rumah hijau di sekitar Cerebral Palsy Johor (CPJ) bagi membantu pelbagai aktiviti persatuan itu termasuk menyediakan agroterapi untuk kanak-kanak cerebral palsy dan membangunkan aliran pendapatan melalui jualan itu. tanaman yang ditanam untuk persatuan.

KULIM melalui bahagian Agrofarm dan Yayasan Johor Corporation (Yayasan JCorp) mengadakan beberapa perbincangan dengan CPJ untuk menilai dan mencadangkan bantuan terbaik bagi menangani rancangan CPJ untuk menjana pendapatan secara aktif dan mampan untuk persatuan itu.

Pertama sekali, rumah hijau akan dimanfaatkan untuk memudahkan sesi terapi untuk pelajar muda dengan agroterapi. Agroterapi menyediakan aktiviti berstruktur dan praktikal dalam persekitaran pertanian dan akan membantu mereka yang mengalami cerebral palsy untuk meningkatkan koordinasi motor, meningkatkan kekuatan dan daya tahan serta meningkatkan komunikasi melalui hubungan penyembuhan dengan manusia, tumbuhan dan ekosistem sekeliling.

Dengan pembangunan rumah hijau yang dibiayai oleh pelaburan RM40,000 oleh KULIM, CPJ juga akan dapat menanam tanaman buah-buahan dan sayur-sayuran segar dalam persekitaran yang kondusif dan berdikari. Hasil tuaian boleh dijual oleh persatuan pada harga yang berpatutan di pasaran runcit. Sebahagian daripada komitmen KULIM terhadap inisiatif ini adalah untuk menyediakan khidmat nasihat dan latihan serta pemantauan berkala terhadap rumah hijau. Beberapa tanaman yang akan ditanam termasuk salad dengan rancangan untuk menambah rock melon dalam masa terdekat.

“CPJ amat berterima kasih atas kerjasama dan sumbangan berterusan KULIM dan Yayasan JCorp yang membolehkan kami meningkatkan dan mengembangkan usaha kami untuk menjangkau lebih ramai kanak-kanak dan menyediakan lebih banyak peluang yang meningkatkan taraf hidup. Inisiatif terbaru ini sangat sejajar dengan komitmen kami untuk mendidik, melatih, merawat dan menyediakan keperluan khas untuk kanak-kanak yang mengalami cerebral palsy. Memandangkan manfaatnya yang luas, kami berharap masyarakat sekitar menyokong projek rumah hijau dengan memilih membeli buah-buahan dan sayur-sayuran untuk rezeki harian mereka di CPJ,” kata Tunku Fatimah Faridah, Pengerusi CPJ.

Mohd Faris Adli Shukery, Pengarah Urusan KULIM, berkata Kumpulan berbesar hati untuk meneruskan kerjasama dengan Yayasan JCorp bagi membantu CPJ dalam usaha menjaga dan mendidik kanak-kanak cerebral palsy.

“Sebagai pemain perniagaan tani, orang ramai sentiasa menjadi pemacu kejayaan kami dan kami mahu dapat berkongsinya dengan meningkatkan kualiti hidup dan menaikkan semangat orang dalam komuniti kami juga. Selain membantu mereka yang memerlukan, kami juga ingin menggalakkan masyarakat untuk mengambil bahagian dan membuat perubahan dan impak yang bermakna sama ada melalui derma, perbelanjaan bermatlamat, atau juga menyumbang masa mereka, yang sama pentingnya selaras dengan komitmen ESG kami yang lebih luas dan Kempen CSR #KULIMPEDULI,” kata Mohd Faris.

“Sebagai badan utama dalam melaksanakan usaha tanggungjawab korporat dan agenda ESG dalam Kumpulan JCorp, Yayasan JCorp menyokong penuh kerjasama antara KULIM dan CPJ ini. Kami berharap impak positif daripada pembangunan mesra alam dan aktiviti kebajikan masyarakat ini akan banyak memberi manfaat kepada kanak-kanak cerebral palsy, CPJ dan juga masyarakat sekeliling, kata Pengerusi Yayasan JCorp,” Rozaini Mohd Sani.

#KULIMPEDULI bertujuan untuk menyampaikan program pembangunan yang melibatkan masyarakat dalam memperjuangkan punca utama dengan tumpuan kepada pendidikan, peningkatan kemahiran dan meningkatkan taraf hidup rakyat.

Sejak 2020, Yayasan JCorp, bersama JCorp dan Kumpulan syarikatnya, telah menyumbangkan lebih RM500,000 kepada CPJ dalam bentuk wang tunai dan sumbangan barangan untuk pelbagai inisiatif termasuk menaik taraf kemudahan IT dan rumah hijau.

Hubungan KULIM yang terjalin dengan CPJ bermula pada tahun 2010 melalui beberapa siri sumbangan serta penyediaan tanaman KULIM yang kerap seperti nanas untuk kegunaan CPJ untuk jualan Hari Keluarga.

CPJ kini berkhidmat untuk komuniti lebih 90 kanak-kanak dan menggerakkan rangkaian 32 sukarelawan. Persatuan berbangga menjadi penyedia perkhidmatan terkemuka di negeri Johor, menawarkan program dan perkhidmatan bersepadu secara profesional untuk kanak-kanak istimewa ini.

 

Kulim (Malaysia) Berhad 
Tingkat 11 Menara Komtar
Pusat Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 90 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim (Malaysia) Berhad
Kulim (Malaysia) Berhad 
Tingkat 11 Menara Komtar
Pusat Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 90 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim (Malaysia) Berhad
chevron-down
ms_MYBahasa Melayu