Kulim Menandatangani Perjanjian Pembelian Tandan Buah Segar dengan Wild Asia dan Eng Lee Heng Trading untuk Meningkatkan Pengeluaran Minyak Sawit Bertauliah RSPO

12 Oktober 2022

JOHOR BAHRU, 12 Oktober 2022: Kulim (Malaysia) Berhad (KULIM) hari ini mengumumkan bahawa ia telah memeterai perjanjian pembelian Tandan Buah Segar Bertauliah (FFB) selama dua tahun dengan Wild Asia dan Eng Lee Heng Trading yang akan meningkatkan pengeluaran minyak sawit yang boleh dikesan dan mampan syarikat itu. memenuhi piawaian ketat Meja Bulat mengenai Minyak Sawit Lestari (RSPO).

Dengan bantuan Wild Asia, KULIM dapat mencipta model baharu untuk bekerja dengan peniaga BTS. Perjanjian pembelian baharu ini memastikan terdapat bahagian manfaat yang saksama daripada premium RSPO, membolehkan peniaga memperkasakan lebih ramai pekebun kecil. Dengan bekerjasama dengan Wild Asia di bawah Skim Kumpulan Asia Liar (WAGS), pekebun kecil disokong untuk memenuhi piawaian pensijilan RSPO global. WAGS ialah program yang dibangunkan oleh Wild Asia untuk menyediakan sokongan teknikal dan pengurusan kepada pekebun kecil supaya pengeluaran mereka diperakui secara bebas, membolehkan mereka mengambil bahagian dalam rantaian nilai minyak sawit mampan global.

“Ini adalah peristiwa penting untuk bukan sahaja KULIM tetapi untuk memajukan pengeluaran minyak sawit mampan dari Malaysia. Kami kini telah menunjukkan bahawa peniaga dan kilang boleh mempunyai keyakinan untuk melampaui perniagaan seperti biasa dan mewujudkan bukan sahaja peluang untuk meningkatkan pendapatan, tetapi cara untuk melakukan kebaikan dalam komuniti. Kemasukan pekebun kecil dalam rantaian yang boleh dikesan dan diperakui hanyalah permulaan, dan kami berharap dapat mencari lebih banyak cara untuk membuat perubahan kepada kehidupan pekebun kecil”, kata Dr Reza Azmi, Pengarah Eksekutif Wild Asia.

Di samping meningkatkan kebolehkesanan fizikal dari ladang ke kilang untuk pengeluaran minyak sawit Terpelihara Identiti (IP) KULIM, perjanjian ini merupakan bukti program rangkuman pekebun kecil berterusan syarikat untuk menggalakkan lebih ramai pekebun kecil memperoleh pensijilan RSPO. KULIM telah menyediakan khidmat nasihat dan sokongan teknikal untuk 21 penanam keluar BTS (termasuk peniaga, ladang kecil dan pekebun kecil) dan tiga daripada mereka telah mendapat pensijilan RSPO setakat ini. Tambahan pula, KULIM memberi ganjaran kepada pekebun kecil yang diperakui RSPO dengan premium tambahan untuk menggalakkan lebih banyak penyertaan daripada pekebun kecil. KULIM telah menetapkan sasaran untuk semua penanam FFBnya memperoleh pensijilan RSPO.

“Sebagai ahli pengasas RSPO, KULIM meneruskan usahanya untuk berkongsi pengalaman dan pengetahuannya sambil menggalakkan lebih ramai pekebun kecil untuk memperoleh pensijilan RSPO untuk memartabatkan industri dan negara ke arah masa depan yang lebih mampan. Saya amat optimis bahawa projek perintis ini akan dapat menunjukkan kepada lebih ramai pekebun kecil nilai pematuhan RSPO yang bukan sahaja lebih baik untuk alam sekitar, tetapi juga bagaimana ia boleh meningkatkan hasil dan keuntungan mereka,” kata Mohd Faris Adli Shukery, Pengarah Urusan KULIM.

Perjanjian pembelian itu dijangka meningkatkan pengeluaran minyak sawit IP di Kilang Sindora KULIM di Kluang, Johor dan menyumbang secara positif kepada hasil dan keuntungan syarikat. Ia juga menandakan satu lagi kejayaan penting dalam program transformasi berterusan KULIM untuk menjadi syarikat perniagaan tani terkemuka. Selepas prestasi cemerlang pada 2021 yang menyaksikan keuntungan Kumpulan sebelum cukai dan zakat sebanyak RM433.8 juta, KULIM menumpukan usaha untuk mengukuhkan pemulihan syarikat melalui penjenteraan dan pendigitalan berterusan di ladang kelapa sawitnya untuk mengatasi kekurangan buruh yang teruk, dan dipertingkatkan. amalan kemampanan hasil daripada komitmen berterusannya untuk terus mengukuhkan platform ESGnya.

 

 

Kulim (Malaysia) Berhad 
Tingkat 11 Menara Komtar
Pusat Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 90 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim (Malaysia) Berhad
Kulim (Malaysia) Berhad 
Tingkat 11 Menara Komtar
Pusat Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 90 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim (Malaysia) Berhad
chevron-down
ms_MYBahasa Melayu