600 Orang Peserta Meriahkan Siri Keempat Kulim (Malaysia) Berhad Trail Run 2019

July 20, 2019

KOTA TINGGI : Kulim (Malaysia) Berhad Trail Run 2019 telah berlangsung dengan jayanya pada 20 Julai 2019 bertempat di Kulim Eco Trail Retreat. Program anjuran Johor Corporation (JCorp) melalui Kulim (Malaysia) Berhad serta Pejabat Daerah Kota Tinggi yang telah memasuki tahun ke empat penganjurannya ini telah menyaksikan kehadiran 600 orang peserta dan peminat sukan larian lasak dari dalam dan luar negara.

Menurut Dato’ Kamaruzzaman Abu Kassim, Presiden & Ketua Eksekutif Johor Corporation merangkap Pengerusi Kulim (Malaysia) Berhad, Kulim Kota Tinggi Trail Run 2019 ini merupakan salah satu inisiatif JCorp dalam usaha mengalakkan orang ramai mengamalkan  gaya hidup sihat di samping menyahut seruan kerajaan ke arah menjadikan sukan sebagai agen mempromosikan negara.

“Selain itu, sukan merupakan salah satu medium penyatupaduan yang baik bagi segenap lapisan masyarakat tidak kira usia, bangsa dan budaya. Justeru, JCorp akan terus komited dalam meneruskan tanggungjawab sosial korporatnya khusunya dalam konteks perpaduan sukan khususnya di Malaysia.”

“Melalui penganjuran acara seperti ini, ianya juga secara tidak langsung dapat meningkatkan pembangunan ekonomi setempat melalui peluang perniagaan berteraskan sukan rekreasi yang juga berkait rapat dengan pelancongan”, akhiri Dato Kamaruzzaman dalam perbualannya.

Tuan Haji Zulkifly Zakariah, selaku Pengarah Eksekutif Kulim (Malaysia) Berhad pula berkata, apa yang menariknya mengenai penganjuran Kulim Kota Tinggi Trail Run 2019 adalah peserta bukan sahaja di bawa menikmati kelestarian dan kehijauan ladang sawit milik Kulim (Malaysia) Berhad tetapi juga menikmati keindahan Sungai Johor dan perkampungan nelayan di kawasan sekitar.

“Kulim (Malaysia) Berhad sentiasa mencari kelainan dalam menjalankan tanggungjwab korporatnya. Kelainan yang diutamakan pada acara kali ini adalah dengan menganjurkan acara larian berkonsepkan larian lasak atau trail run yang berbeza dengan acara larian oleh penganjur-penganjur lain yang berkonsepkan marathon atau larian on road.”

“Alhamdulillah, setelah 4 tahun penganjuran acara ini, Kulim Kota Tinggi Trail Run 2019 semakin dikenali dan kami juga berbangga kerana menjadi antara pelopor kepada penganjuran acara larian dengan konsep sebegini terutamanya di Negeri Johor”.

“Kejayaan yang dikecapi sudah pastinya tidak hanya berlandaskan atas keupayaaan JCorp dan Kulim sahaja, namun sudah pastinya melalui kerjasama erat dan utuh yang diberikan oleh pelbagai agensi Kerajaan Negeri Johor khususnya Pejabat Daerah Kota Tinggi, Jabatan Pelancongan Negeri serta agensi daerah setempat”.

Menurut Encik Idham Jihadi Abu Bakar, selaku Ketua Divisyen Khidmat Korporat Kulim (Malaysia) Berhad merangkap Pengerusi Jawatankuasa Penganjur, hadiah keseluruhan yang ditawarkan pada siri kali ini bernilai hampir RM 25,000 termasuk beberapa hadiah utama cabutan bertuah berupa sebuah telefon pintar,  iPhone X, iPad Air dan sebuah televisyen LED 40 inci.

“Acara pada kali ini juga telah berjaya menarik minat dan penyertaan negara luar seperti Jepun, Kenya, Indonesia, Filipina, Singapura, Perancis dan Vietnam untuk bersaing dan berentap merebut hadiah menarik yang ditawarkan. “

“Seperti penganjuran edisi-edisi sebelumnya, kami masih lagi mengekalkan trek laluan menuju ke Bukit Pisang yang terletak di dalam Ladang REM yang juga merupakan ladang milik Kulim yang terletak bersebelahan Ladang Basir Ismail. Bukit Pisang merupakan kawasan tertinggi dan merupakan laluan paling mencabar yang perlu dilalui oleh para pelari”

“Sebagaimana tahun sebelumnya, acara kali ini menyaksikan para peserta berentap dalam 2 kategori iaitu 15km Terbuka (Lelaki/Wanita) dan 7km Terbuka (Lelaki/Wanita). Kategori 7km juga melibatkan penyertaan hampir 150 anggota pekerja kumpulan JCorp”, akhiri En Idham dalam perbualannya.

Majlis penutup dan penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Y.Bhg Tuan Haji Farizal Ismail, Pegawai Daerah Kota Tinggi. Acara ini juga turut mendapat sokongan dan kerjasama daripada Majlis Daerah Kota Tinggi dan Southern Ultra selain beberapa agensi setempat yang berkaitan.

Popular News

Kulim (Malaysia) Berhad 
Level 11 Menara Komtar
Johor Bahru City Centre
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
For 90 years, we revolutionised the future of agribusiness, thus, strengthening our position as one of the key players in Malaysia's agricultural sector.
Copyright © 2024 Kulim (Malaysia) Berhad
Kulim (Malaysia) Berhad 
Level 11 Menara Komtar
Johor Bahru City Centre
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
For 90 years, we revolutionised the future of agribusiness, thus, strengthening our position as one of the key players in Malaysia's agricultural sector.
Copyright © 2024 Kulim (Malaysia) Berhad
chevron-down
en_GBEnglish (UK)