FarmByte Food Hub Set untuk Merevolusikan Industri Agromakanan Johor

12 Mac 2023

JOHOR BAHRU, 12 MAC 2023: Ekosistem agromakanan yang dipacu teknologi baharu, FarmByte Food Hub telah ditubuhkan untuk menyatukan dan membina daya tahan sektor agromakanan, meningkatkan pengeluaran pertanian, dan meningkatkan taraf hidup petani dan masyarakat yang lebih luas.

Dibangunkan oleh FarmByte Sdn Bhd (FarmByte), anak syarikat Kulim (Malaysia) Berhad (KULIM), FarmByte Food Hub menyasarkan untuk mentransformasikan sektor agromakanan Johor melalui pendekatan mengutamakan digital sebagai sebahagian daripada visi Johor Corporation (JCorp) untuk mengukuhkan keselamatan makanan. baik di peringkat negeri mahupun kebangsaan.

Bertempat di Ulu Tiram, FarmByte Food Hub telah dilancarkan secara rasmi hari ini oleh Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Luar Bandar, YB Dato' Zahari Sarip selaku wakil rasmi YAB Datuk Onn Hafiz Ghazi, Menteri Besar Johor.

Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden & Ketua Eksekutif JCorp, yang juga Pengerusi FarmByte, berkata FarmByte Food Hub yang baru dilancarkan itu akan mengukuhkan lagi rantaian bekalan makanan Johor dan mewujudkan ekosistem agromakanan mampan yang akan menyumbang kepada makanan negara dan negeri. agenda keselamatan.

“Hab Makanan FarmByte akan membolehkan pengeluaran mampan produk agromakanan berkualiti tinggi dan bernilai tinggi. Melalui pendigitalan dan inovasi, ia juga akan membantu meningkatkan taraf hidup dan taraf hidup petani pekebun kecil kita, di samping menggalakkan penyertaan generasi muda dalam sektor agromakanan.

“Ia merupakan bahagian penting dalam strategi negeri untuk membangunkan industri agromakanan mampan yang boleh bersaing di peringkat antarabangsa dari segi pengeluaran serta kecekapan dan kualiti produk,” kata Datuk Syed Mohamed.

Di tengah-tengah Hab Makanan FarmByte ialah ekosistem rangkaian penuh petani, pemproses, pengedar, peruncit dan pemborong - semuanya disambungkan melalui tetapan hibrid hab fizikal dan digital. Ini bertujuan untuk menyepadukan semua aktiviti di seluruh rantaian nilai - daripada pengeluaran hingga pengedaran - sambil mewujudkan kecekapan, ketelusan dan kepercayaan.

Untuk memenuhi jangkaan peningkatan dalam pengeluaran, Pusat Pembungkusan Pemprosesan Koleksi (CPPC) baharu dan dua Pusat Pengedaran Koleksi baharu akan dibina di FarmByte.

Datuk Syed Mohamed berkongsi FarmByte akan menggunakan teknologi inovatif sebagai pemboleh untuk melengkapkan petani dengan alat digital mudah, risikan pasaran, dan jadual pengeluaran masa nyata untuk membolehkan mereka menavigasi sektor agromakanan yang sedang berpecah-belah dengan lancar dan mempercepatkan pertumbuhan mereka.

"Apl mudah alih kami, sebagai contoh, menyediakan akses kepada petani kepada nasihat dan analitik yang diperibadikan dan membantu mengembangkan pengetahuan mereka tentang amalan pertanian pakar."

Salah seorang petani dalam perbicaraan itu, Yusaini Ali, yang memiliki 6.3 hektar di Felda Ulu Tebrau, berkata ramai pekebun kecil bergelut untuk mengemudi perniagaan agromakanan yang kompleks.

“Sehingga kini, ramai pekebun kecil seperti saya bergantung kepada pengalaman dan pengetahuan pasaran yang terhad tentang apa yang kita keluarkan untuk pasaran dan bila ia akan siap. Menjadi sebahagian daripada Hab Makanan FarmByte akan memberi kami kepastian tentang apa yang hendak ditanam dan bila permintaan akan menjadi tertinggi supaya kami boleh mendapatkan harga terbaik.

“Alat dan analitik yang disediakan akan membolehkan kami memaksimumkan pengeluaran kami dan menjadikan perniagaan kami lebih cekap. Ia akan meningkatkan kemahiran dan pengetahuan pertanian kami dan menjadikan kami petani yang lebih baik,” kata Yusaini Ali.

Berita Popular

Kulim (Malaysia) Berhad 
Tingkat 11 Menara Komtar
Pusat Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 90 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim (Malaysia) Berhad
Kulim (Malaysia) Berhad 
Tingkat 11 Menara Komtar
Pusat Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 90 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim (Malaysia) Berhad
chevron-down
ms_MYBahasa Melayu