Johor Plantations Menyediakan Bantuan Bantuan Pasca Banjir Kepada Komuniti Yang Terjejas

17 April 2023

JOHOR BAHRU, 17 APRIL 2023: Johor Plantations Berhad (Johor Plantations), anak syarikat Kulim (Malaysia) Berhad (KULIM), menyampaikan bantuan bantuan pasca banjir kepada masyarakat di Johor dengan sumbangan RM50,000 kepada Waqaf An-Nur Corporation Berhad (WanCorp) untuk Tabung Sumbangan Pasca Banjir Negeri Johor.

WanCorp memainkan peranan penting dalam menggerakkan sumbernya untuk membantu rakyat Johor yang terjejas dan keluarga mereka mengurangkan kesan banjir melalui penyediaan operasi menyelamat dan bantuan, bekalan makanan, tempat tinggal dan keperluan asas untuk mangsa. Ia kini membantu dalam aktiviti pasca banjir melalui penyediaan usaha pembersihan serta membaiki dan memulihkan rumah, dan pembaikan infrastruktur awam termasuk sekolah dan pusat komuniti.

Mohd Faris Adli Shukery, Pengarah Urusan Johor Plantations, berkata, "Banjir kekal sebagai cabaran besar bagi masyarakat kita. Kemusnahan akibat kerosakan harta benda telah menyebabkan ramai orang kehilangan tempat tinggal dan menghadapi kerugian. Matlamat kami adalah untuk meringankan beberapa beban kewangan. keluarga yang terjejas dan memberikan sokongan ketika mereka beransur pulih daripada kesan banjir. Kami berharap sumbangan kami akan membuat perubahan bermakna dalam membantu mereka bangkit semula."

 Sumbangan itu dibuat semasa majlis berbuka puasa anjuran Johor Plantations semalam di Persatuan Kebajikan Darul Hanan (Darul Hanan) di Pasir Gudang yang menjaga anak-anak yatim dan golongan kurang berkemampuan. Dalam semangat memberi dan membawa keceriaan Ramadan, Johor Plantations menyumbangkan RM5,000 untuk membiayai beberapa aktiviti rumah anak yatim dan memberi sumbangan duit raya kepada anak-anak rumah anak yatim.

Mohd Faris menambah, “Ramadan adalah bulan yang istimewa introspeksi, pertumbuhan dan perkongsian. Dengan mengambil kira nilai-nilai ini, kami berbesar hati untuk menyebarkan kegembiraan Aidilfitri bersama Darul Hanan, sebuah organisasi yang penting dalam meningkatkan dan menaikkan taraf kehidupan kanak-kanak.”

Selain bantuan kewangan, Johor Plantations telah menyediakan tiga bot untuk digerakkan bagi operasi menyelamat dan sokongan banjir oleh unit operasinya di kawasan yang dilanda banjir teruk. Tiga ladang itu ialah Pasir Panjang di Kota Tinggi, Mutiara di Kluang dan Mungka di Segamat. Dua lagi bot akan diberikan ke ladang Palong di Segamat, dan Sg. Ladang Tawing di Kluang tidak lama lagi.

 Inisiatif ini merupakan sebahagian daripada usaha tanggungjawab sosial korporat Johor Plantations untuk memberi kembali kepada masyarakat dan meningkatkan kehidupan masyarakat sekitar serta pekerjanya di kawasan yang terdedah kepada banjir.  

 

Kulim (Malaysia) Berhad 
Tingkat 11 Menara Komtar
Pusat Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 90 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim (Malaysia) Berhad
Kulim (Malaysia) Berhad 
Tingkat 11 Menara Komtar
Pusat Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 90 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim (Malaysia) Berhad
chevron-down
ms_MYBahasa Melayu