Kulim (Malaysia) Berhad Menyatukan Perniagaan Perladangannya Di Bawah Johor Plantations Berhad

23 Mac 2023

JOHOR BAHRU, 23 MAC 2023: Kulim (Malaysia) Berhad (KULIM) telah menyatukan semua perniagaan perladangannya di bawah anak syarikatnya Johor Plantations Berhad (dahulunya dikenali sebagai Mahamurni Plantations Sdn Bhd).

Langkah itu adalah hasil daripada transformasi perniagaan di KULIM yang melibatkan Johor Plantations menguruskan bank tanah KULIM seluas lebih 60,000 hektar, 23 estet, lima kilang, dan aktiviti perdagangan & perkhidmatan di Malaysia, termasuk inisiatif tenaga boleh diperbaharuinya yang terdiri daripada loji biometana dan lima biogas tumbuhan.

Penamaan semula nama anak syarikat kepada Johor Plantations adalah selaras dengan visinya untuk diiktiraf secara meluas sebagai syarikat perladangan bersepadu yang menghasilkan minyak dan lemak istimewa berkualiti tinggi, mampan dan boleh dikesan. Nama baharu itu memberi rasa asal kepada syarikat itu kerana estet, kilang dan operasinya hampir keseluruhannya terletak di negeri Johor. Ini termasuk hubungan perniagaan rapat syarikat itu dengan pekebun kecil Johor.

Johor Plantations telah melantik Mohd Faris Adli Shukery sebagai Pengarah Urusannya. Beliau menyertai KULIM pada Oktober 2020 sebagai Pengarah Urusan dan ditugaskan untuk menerajui agenda penyusunan semula dan transformasinya. Mohd Faris juga akan meneruskan KULIM sebagai Pengarah Bukan Bebas Bukan Eksekutif.

Tan Sri Dr Ismail Bakar, yang dilantik sebagai Pengerusi KULIM pada Mei 2022, akan mengetuai lembaga pengarah Johor Plantations. Lembaga pengarah 10 orang terdiri daripada empat pengarah bukan bebas dan enam pengarah bebas.

Empat pengarah bukan bebas itu ialah Tan Sri Dr Ismail Bakar, Mohd Faris Adli Shukery, Dato' Sr. Hisham Jafrey dan Shamsul Anuar Abdul Majid. Enam pengarah bebas itu ialah Abdullah Abu Samah, Fawzi Ahmad, Mohd Fazillah Kamaruddin, Ong Li Lee, Norita Ja'afar, dan Vinie Chong Pui Ling. Lembaga pengarah menghimpunkan pelbagai latar belakang dan pakar dalam bidang seperti pengamal kemampanan, kawal selia dan pematuhan, pengurusan kewangan, komersial dan perancangan strategik.

Penyusunan semula itu adalah sebahagian daripada transformasi perniagaan selama lima tahun KULIM untuk menjadi sebuah syarikat perniagaan tani yang progresif, cekap, menguntungkan dan dihormati di rantau ini. Ia juga menubuhkan KULIM sebagai kumpulan perniagaan tani syarikat induknya Johor Corporation (JCorp).

Di bawah penstrukturan semula itu, segmen agromakanan KULIM yang merangkumi pertanian tani dan operasi ternakan diletakkan di bawah Farmbyte Sdn Bhd (FarmByte) dan diuruskan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Syed Aiman Syed Jaafar.

Dengan penyusunan semula, pihak berkepentingan dan pelanggan boleh menjangkakan tahap perkhidmatan tinggi yang sama daripada Johor Plantations dan FarmByte seperti yang mereka harapkan daripada KULIM.

 

Kulim (Malaysia) Berhad 
Tingkat 11 Menara Komtar
Pusat Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 90 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim (Malaysia) Berhad
Kulim (Malaysia) Berhad 
Tingkat 11 Menara Komtar
Pusat Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru
Johor Darul Takzim, Malaysia
Selama 90 tahun, kami merevolusikan masa depan perniagaan tani, dengan itu, mengukuhkan kedudukan kami sebagai salah satu pemain utama dalam sektor pertanian Malaysia.
Hak Cipta © 2023 Kulim (Malaysia) Berhad
chevron-down
ms_MYBahasa Melayu